Niedobór witamin

Jeszcze 3 dni temu drzewa były pokryte śniegiem, a teraz deszcz i po ulepionym bałwanie pozostało tylko wspomnienie. Za miesiąc koniec zimy i czas pomyśleć o uzupełnieniu witamin. Obecnie o każdej porze roku można kupić owoce i warzywa, ale nie posiadają one tak dużo witamin i soli mineralnych jak podczas zbiorów. Brak witamin powoduje zaburzenia w przemianie materii, co w konsekwencji może doprowadzić do mniejszej odporności. Na pomoc może nam przyjść receptura o. Andrzeja Czesława Klimuszko. Oto ona:

NIEDOBÓR WITAMIN
Wskazania: osłabienie, przesilenie wiosenne, brak witamin

Skład:
○ 50 g owoc róży
○ 50 g owoc jarzębiny
○ 50 g owoc głogu
○ 50 g liść porzeczki czarnej
○ 50 g liść pokrzywy
○ 50 g liść mięty pieprzowej
○ 50 g korzeń mniszka lekarskiego
○ 50 g ziele krwawnika
○ 50 g kłącze tataraku

Sposób wykonania:
Wszystkie zioła zmieszać. 1 kopiastą łyżkę ziół zalać szklanką wrzątku i odstawić do zaparzenia na 3 godziny. Pić 3 razy dziennie po szklance przed posiłkiem.

O. Klimuszko zaleca dodatkowo na śniadanie zjeść kanapkę z masłem i trzema drobno posiekanymi ząbkami czosnku, a na kolację kromkę chleba z pokrojoną średniej wielkości cebulą polaną oliwą z oliwek.

Źródło: o. A. Cz. Klimuszko „Wróćmy do ziół”

Ten wpis został opublikowany w kategorii Budowa odporności, Niedobór witamin i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz