Syrop tymiankowo-babkowy

Uwielbiam smak syropu tymiankowo-babkowego, który przypomina w smaku często kiedyś stosowany syrop przy przeziębieniu Tussipect. Nie zawiera co prawda efedryny jak Tussipect, ale z powodzeniem może być stosowany przy kaszlu i w trakcie przeziębienia.

Tymianek 2016

Tymianek wspomaga system odpornościowy organizmu dzięki tymolowi i karwakrolowi występującym w olejku eterycznym, rozrzedza wydzielinę z w oskrzelach i ułatwia jej wydalanie. Wykazuje działanie wykrztuśne. Ma równiez działanie żółciopędne, przeciwzapalne, hepatoprotekcyjne i moczopędne.

Babka zwykła

Babka zwykła i babka lancetowata zawierają bardzo podobne substancje czynne, przy czym przy przeziębieniu lepiej używać babki zwykłej, a przy problemach z z układem pokarmowym babki lancetowatej. Babka wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, usuwa toksyny z organizmu oraz łagodzi podrażnienia żołądka.

SYROP TYMIANKOWO-BABKOWY
Wskazania: kaszel, zalegająca flegma, choroby układu oddechowego, wspomagająco przy problemach z układem pokarmowym.

Skład:
60 g świeżej babki zwykłej
40 g świeżego ziela tymianku
500g cukru białego lub brązowego lub jak ktoś woli miodu
pół litra wody
2 łyżki alkoholu etylowego ok. 65%

Sposób wykonania:
Zioła należy zblendować lub zmielić w maszynce do mięsa i wymieszać z alkoholem. Po 2 godzinach całość zalać wodą i pozostawić na pół godziny. Po tym czasie dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Cukier musi się rozpuścić. Pozostawić do ostygnięcia. Potem jeszcze raz podgrzać do wrzenia przecedzić przez gazę i pozostawić do ostygnięcia. Ostatni raz już podgrzać i gorący wlewać do wyparzonych butelek.

Dawkowanie: 3 x dziennie po 1 łyżce

Źródło: czasopismo „Zdrowie z natury”

Ten wpis został opublikowany w kategorii Kaszel, Układ oddechowy i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz