Syrop z białych kwiatów czarnego bzu

Och, dawno mnie nie było, ale „co się odwlecze, to nie uciecze” zgodnie ze starym przysłowiem mojej mamy. Jak co roku robiłam syrop z białych kwiatów czarnego bzu. Syrop z białych kwiatów czarnego bzu ma bardzo przyjemny lekko kwaśny smak i można go pić jako lekarstwo lub jako dodatek do herbatek czy wody mineralnej.

Białe kwaty czarnego bzu

Białe kwiaty czarnego bzu należy zbierać, gdy są w pełnym rozkwicie w piękny słoneczny dzień najlepiej w godzinach 10.00-15.00. Chyba nie muszę nikomu przypominać, że zbieramy kwiaty z drzewek daleko od miejsc bardzo skażonych typu ruchliwe drogi, tory kolejowe. intensywnie opryskiwana pola rolnicze. Pozostają nam tereny górskie i niezagospodarowane. Pamiętajmy, że robimy sok, aby dać naszemu organizmowi coś więcej niż cukier w nim zawarty.

Działanie syropu:
– wzmacniające dzięki obecności witamin, potasu
– wykrztuśne
– uszczelniające i wzmacniające naczynia krwionośne
– rozszerzające naczynia wieńcowe
– poprawiające krążenie krwi w obrębie serca
– obniżające gorączkę
– napotne
– moczopędne
– oczyszczające nerki poprzez usuwanie szkodliwych metabolitów przemiany materii
– regulujące przemianę materii

SYROP Z BIAŁYCH KWIATÓW CZARNEGO BZU
Wskazania: kaszel,przeziębienie, gorączka, osłabienie, odbudowa odporności, środek regulujący przemianę materii, kruchość naczyń, choroby zakaźne, wspomagająco przy przeroście gruczołu krokowego i zapaleniu układu moczowego

Składniki:
○ 1 kg białe kwiaty czarnego bzu
○ 40 g kwasek cytrynowy lub cytryna
○ 5 l woda
○ 2,5 kg cukier lub miód

Sposób wykonania:
Zbieramy z czarnego bzu całe baldachimy kwiatowe, układamy na prześcieradle, aby wszyscy zamieszkujący lokatorzy znaleźli sobie inne miejsce zamieszkania. Kwiaty wkładamy do maszynki lub blendera i mielimy lub blendujemy, aż kwiaty zmienią kolor na rudy. Następnie zasypujemy kwiaty kwaskiem cytrynowym lub zalewamy sokiem z cytryny i cytryną i zalewamy wodą i zagotowujemy. Mieszamy i odstawiamy na około 12 godzin. Najlepiej zrobić to wieczorem i pozostawić do rana, aby to co cenne przeszło do roztworu. Środowisko kwaśne ułatwia przedostanie się niektórych substancji czynnych do roztworu. Następnego dnia wszystko przecedzamy, do roztworu dodajemy cukier i podgrzewamy. Gorący sok rozlewamy do wyparzonych najlepiej ciemnych butelek. Przechowujemy sok z białych kwiatów czarnego bzu w chłodnym i ciemnym miejscu.

Źródło: rozanski.li

Ten wpis został opublikowany w kategorii Budowa odporności, Niedobór witamin, przerost gruczołu krokowego, sole potasu, układ moczowy, Układ oddechowy, Układ pokarmowy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz