Zupa pokrzywowa

Oj, dawno mnie tu nie było. Po tak długiej przerwie należy się Wam coś pysznego i zdrowego albo coś zdrowego i pysznego. Dziś pokrzywa, moja ulubiona roślinka, którą można spotkać prawie wszędzie. Nie jestem botanikiem, więc nie będę przepisywała z poradników opisu botanicznego. Zainteresowanych odsyłam np. do wikipedii. Okazuje się, że większość portali internetowych korzysta z wikipedii i albo żywcem przepisuje to co tam jest albo redaguje tekst.

Parę słów o właściwościach leczniczych pokrzywy (Urtica dioica). Gdyby ludzie znali właściwości lecznicze pokrzywy uprawialiby tylko ją. Pokrzywa ułatwia trawienie, zmniejsza stężenie glukozy we krwi, wzmacnia organizm, zwiększa odporność, działa przeciwzapalnie, przeciwbiegunkowo, przeciwnowotworowo, przeciwmiażdżycowo, moczopędnie, odmładzająco, odwadniająco, zmniejsza wydzielanie potu, dostarcza minerały i witaminy, oczyszcza krew.
Jest wykorzystywana w zaburzeniach trawienia, cukrzycy, chorobach układu oddechowego, chorobach wątroby, śledziony i trzustki, chorobach reumatycznych, chorobach skórnych oraz jest wskazana podczas rekonwalescencji.

pokrzywa

A oto kilka ciekawostek z użyciem pokrzywy.
1. Aby spełniać obowiązki małżeńskie Otto Brunfels na początku XVI wieku zalecał jeść nasiona pokrzywy z cebulą, żółtkiem i pieprzem.
2. Pszczelarze w okresie zimowym karmią pszczoły zmieloną pokrzywą, aby na wiosnę były zdrowe.
3. Z pokrzywy uzyskuje się zielony barwnik spożywczy, który może być wykorzystany np. do past do zębów.

Teraz już wiecie, że zupa pokrzywowa powinna gościć dość często na naszych stołach.

Zupa wychodzi bardzo smaczna. Celowo nie podawałam ilości zieleniny, aby każdy mógł sobie skomponować według swoich upodobań smakowych. Oto przepis:

ZUPA POKRZYWOWA
Wskazania: okres rekonwalescencji, wspomagająco podczas kuracji witaminowej
Skład:
○ 1,5 l wywar warzywno-mięsny lub warzywny jak kto lubi
○ 1 cała duża cebula
○ posiekana pokrzywa
○ posiekany szczypiorek
○ posiekana mięta
○ posiekana natka pietruszki
○ jajo
○ przyprawa typu kucharek bez glutaminianu sodu

Sposób wykonania:
Wywar mięsno-warzywny lub warzywny jak kto lubi należy zagotować. Do gotującego się wywaru wrzucić posiekaną pokrzywę, szczypiorek, miętę i natkę pietruszki. Wszystko zagotować, a następnie zblendować. Dodać przyprawę, wbić surowe jajko i dobrze wymieszać. Można podawać z grzankami.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Alergia, Budowa odporności, KUCHNIA, Niedobór witamin, Pielęgnacja włosów, układ moczowy, Układ oddechowy, układ płciowy i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz